Stiropor ili kamena vuna – što odabrati na fasadi?

Najčešće pitanje pri izradi fasade na kućama ili zgradama u novije vrijeme je koju vrstu izolacije koristiti: “Stiropor ili kamena vuna?” Dva najpopularnija izolacijska materijala su kamena vuna i Ekspandirani Polistiren (EPS), kod nas poznatiji kao stiropor. Ne može se reći da je jedan materijal bolji od drugog jer svaki ima svoje prednosti i nedostatke koje možete saznati u nastavku.

Stiropor ili vuna?

Lakoća ugradnje stiropora i vune

Kada se u pitanje dovede sama ugradnja, ako se ugrađuju po pravilima, stiropor je daleko lakši za postavljanje i modeliranje. Kamena vuna je puno teža od stiropora, teže se reže te se mora ljepiti punoplošno za razliku od stiropora.

Pobjednik: Stiropor

Toplinska izolacija stiropora i vune

Uzimajući u obzir toplinsku izolaciju zbog koje se prvenstveno i koriste ova dva materijala, za jednaku debljinu kamene vune i stiropora dobije se približno jednako dobra izolacija.

Pobjednik: Neriješeno

Zvučna izolacija stiropora i vune

Kamena vuna je daleko bolji zvučni izolator od stiropora tako da ona odnosi ovu rundu.

Pobjednik: Kamena vuna

Vatrootpornost stiropora i vune

Velika prednost kamene vune u odnosu na stiropor je u tome što nije zapaljiva. U slučaju požara na zgradi koja je izolirana stiroporom vatra bi se vrlo brzo proširila cijelom fasadom, dok se kod zgrade koja je izolirana kamenom vunom to nebi dogodilo.

Test izgaranja stiropora Test izgaranja vune
Stiropor Kamena Vuna

Na slikama je prikazano testiranje pri kojemu se najbolje vidi usporedba fasade izolirane stiroporom i fasade izolirane kamenom vunom u slučaju požara. Fasada izolirana stiroporom potpuno je izgorjela, odnosno požar na donjem katu se proširio po cijeloj fasadi. Kod fasade izolirane kamenom vunom požar je stao tamo gdje je i nastao i nije se proširio dalje.

Pobjednik: Kamena vuna

Paropropusnost stiropora i vune

Još jedna prednost kamene vune je dobra propusnost vodene pare. To nam je dakako bitno jer bolji protok vodene pare kroz zidove osigurava bolju kvaliteta zraka u zgradi.

Pobjednik: Kamena vuna

Cijena stiropora i vune

Najveća prednost stiropora u odnosu na kamenu vunu je u cijeni. Za jednaku debljinu, kamena vuna može biti i do dva puta skuplja od stiropora.

Pobjednik: Stiropor

Tko je pobjedio?

S obzirom na navedene prednosti i nedostatke postoji opravdan razlog za odabir oba materijala. Na svakome tko razmišlja o ugradnji jednog od ova dva izolacijska materijala je da odluči: Jesu li sve navedene prednosti kamene vune vrijedne njene dvostruko veće cijene u odnosu na stiropor?Trebate pomoć oko vašeg doma?

Site Footer