Bolji sustav grijanja – na pelete ili plin?

Grijanje je najveći potrošač energije u kućanstvu. Od ukupne potrošnje energije, 70 posto otpada samo na grijanje. Zamijena zastarijelog sustrava grijanja može znatno smanjiti potrošnju energije kućanstva. Prema mjerenjima se sa obnovom zastarjelog sustava za grijanje može reducirati potrošnja energije za oko 15 posto. Dva moderna sustava grijanja koji se koriste su: grijanje na pelete i grijanje na plin. Savršeno grijanje ne postoji, a svaki od ova dva sustava ima svoje prednosti i nedostatke koje možete pročitati u daljnjem tekstu.

 

Ugradnja postrojenja

Postrojenja za grijanje na pelete su obično nekoliko tisuća eura skuplja nego potrojenja za grijanje na plin. Također grijanje na pelete za razliku od grijanja na plin zahtijeva i prostor za spremnik goriva.

Pobjednik: Plin

 

Kvaliteta zraka

Za razliku od plina, pelete izgaraju praktični neutralno CO2. Kod početka se otpušta ista količina ugljičnog dioksida, koji je prethodno bio spremljen u drvu dok se pri izgaranju plina otpuštaju različite tvari koje mogu naštetiti zraku u kućanstvu.

Pobjednik: Peleti

 

Sigurnost

Budući da  plin u vrlo niskim koncentracijama od 4,5 volumena može uzrokovati ekploziju, sigurnosni aspekt zaslužuje posebnu pozornost kod grijanju na plin. Jednom godišnje mora stručnjak izvršiti kontrolu nad plinskim uređajima i po potrebi ih popraviti. Najmanje svakih dvanaest godina se moraju pregledati vodovi. Kod peleta nemamo sličnih opasnosti.

Pobjednik: Peleti

 

Lakoća upotrebe

Pelete se moraju skladištiti, a zatim kada želimo podići temperaturu moramo ih ložiti i na taj način je teško postići točno određenu temperaturu. Kod plina nema skladištenja, a kada želimo podići temperaturu samo termostat okrenemo na onu temperaturu koju želimo, što ga čini puno jednostavnijim za upotrebu.

Pobjednik: Plin

 

Cijena
Ako uzmemo da je 1,85 kg peleta = 1m3 zemnog plina, a jedna vreća peleta od 15 kg otprilike košta 25 kuna. To znači da već na maloj količini kao što je 15 kg peleta = 8,11 m3 zemnog plina možete uštedjeti do 5 kuna. Također, pelete su obnovljiv izvor energije pa im cijena ne bi trebala znatno rasti, a cijena prirodnog plina povezana je sa tzv. naftnom cijenom, mora se računati na znatno povećanje cijena tijekom godina.

Pobjednik: Peleti

 

Tko je pobijedio?

Iako je cijena postrojenja grijanja na pelete dosta veća od grijanja na plin u procijeni se ti novci vrlo brzo vrate zbog znatne razlike u cijeni samog goriva. Svatko tko se odlučuje na ugradnju novog ili zamijenu postojećeg sustava grijanja mora sam proračunati isplati li mu se više uložiti u postrojenje za grijanje na pelete ili u grijanje na plin koje je u startu puno jeftinije.Trebate pomoć oko vašeg doma?

Site Footer