Geotekstil – kad i zašto?

Geotekstil (podložni filc) je materijal izrađen tkanine izrađene na različite načine od polimernih vlakana (općenito, poliester, polipropilen) koji se upotrebljava prije svega za stabilizaciju i filtraciju tla, u niskogradnji, kao i u visokogradnji. Upotrebljava se prije svega za zemljane radove.

C:\Users\Robi\Desktop\ProductImage_478x478_803-D008-teaserImageBig.jpgUpotreba

Pri niskogradnji se geotekstil upotrebljava kao podloga kod zemljanih radova, pri gradnji cesta, parkirališta, tunela i drugih objekata niskogradnje. Geotekstil je tu u ulozi jačanja terena, odvajanja ili filtracije zemlje, dreniranja ili zaštite. Geotekstil upotrebljavamo i u visokogradnji, njime utvrđujemo teren odnosno štitimo ga od erozije i odvajamo ili filtriramo slojeve tla. Njime također dreniramo, štitimo hidroizolaciju, možemo ga podlagati pod laminatne podove ili njime općenito štitimo podove.

Primarne funkcije

Filtracija – geotekstil sprječava finu migraciju čestica zemlje u drenažni sloj ili geocijev. On se, također, koristi ispod kamenog nasipa kod riječnih obala kako bi sprječio eroziju zemlje.

Drenaža – geotekstil služi kao odvod koji provodi tok vode kroz manje propustljivo zemljište. Ona npr. služi da raspe pritisak vode na osnovu nasipa.

Ojačanje – geotekstil služi i kao ojačavajući sloj u zemljištu kojim se poboljšava čvrstoća i deformabilnost zemljišta. Također služi da zemljištu poboljšaju čvrstoću na zatezanje da bi formirali ojačani zemljišni zid.

http://www.geotekstili.com/images/geotekstili-nw/tn_Cestogradnja.jpg http://www.geotekstili.com/images/geotekstili-nw/tn_Drenaza.jpg

Geosintetika je tako rješenje za brojne konkretne probleme sa kojima se suočavaju stručnjaci u poljima niskogradnje, ekologije, prostornog planiranja.Mnogobrojni su primjeri gdje se primenjuju različiti geotekstilni proizvodi (zavisno od zahtjeva i namjene objekta).

Vrlo je važno razlikovati poliesterski (niže vlačne čvrstoće) od polipropilenskog geotekstila (visoke vlačne čvrstoće sa termoobradom), kao i tkani i netkani geotekstil.

Potrebno je dobro snimiti područje primjene geotekstila te na osnovu toga mora projektant odlučiti koja vrsta geotekstila je potrebama za koju primjenu kako bi u konačnici taj materijal u potpunosti ispunio svoju svrhu i namjenu.

Često tu cijena odigra veliku ulogu obzirom da je polipropilenski geotekstil daleko skuplji od poliestera kao i tkani od netkanog, pa se rade određeni kompromisi, što nikako nije dobro za kvalitetu radova.Trebate pomoć oko vašeg doma?

Site Footer